18 Aralık 2010 Cumartesi

UBS İşyeri Kılık Kıyafet Yönetmeliği


İsviçre'nin meşhur bankası UBS geçtiğimiz günlerde çalışanları için bir 'dress code' yayınladı. 43 (yazıyla kırk üç) sayfalık bu dress code çalışanların kıyafetlerinden iç çamaşırlarına, tırnaklarından çoraplarına kadar her şeyi düzenlemiş. Örnek olarak kadın çalışanların toplam 7 tane takı takmasına izin veriliyor, daha fazlasının çok süslü olacağı düşünülmüş, etek boyu dizi tam ortalayacak, erkek çalışanların tırnakları 1.5 mm'den uzun olmayacak, saçlarını boyatmayacaklar, ve --bu kısım inanılmaz yaratıcı-- kravatlarını yüzlerinin morfolojisine uygun olmayan şekilde bağlamayacaklar (anlayan varsa beri gelsin).  Soğan-sarımsak yemek de zinhar yasak! 

Ben eğer Facebook veya Google gibi bir şirkette çalışmıyorsanız belli bir 'corporate'lıkta işe gidilmesini savunuyorum. Ama mesela o gün için toplantınız veya katılmanız gereken başka önemli bir şey yoksa, takım elbise giymek de son derece saçma. Önemli olan belli oranda sağduyu kullanıp yerine ve zamanına göre giyinmek. 

UBS haberini CNN'de ilk duyduğumda (onlar da dalgalarını geçtiler.) 'bu insan kaynakları birimi ne içtiyse aynısından istiyorum.' dedim ama bazı maddelere bakınca (üstünde çizgi film karakteri olan çorapların yasaklanması gibi) işi ifrata vardıran bazı çalışanlara cevap olarak hazırlandığını anlamak çok da zor değil. Özet olarak keşke herkes şu giyim-kuşam işinde biraz sağduyusunu kullansa da iş bu noktalara gelmese...

1 yorum:

  1. kuzen çok doğru demişsin...biz ne bankacılar gördük file çoraplar ve peep toe ayakkabılarla gezen ve yönetici konumunda kişiler...bence pozisyonlarıyla örtüşmüyodu ve gayri resmi olması bi yana gerçekten basit görünüme neden oluyo...dedigin gibi sagduyu önemli.

    YanıtlaSil